×

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Η εποχή όπου ο ήλιος ήταν συνυφασμένος με την καλή υγεία έχει παρέλθει προ πολλού. Σήμερα, το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς όταν φτάσει η άνοιξη είναι να αρχίσει τη χρήση του αντιηλιακού για να προστατευτεί από τις ακτίνες του ήλιου. Η χρήση αντιηλιακού , με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30SPF (Sun Protection Factor) είναι άκρως απαραίτητη για τη θωράκιση του δέρματος και την πρόληψη του μελανώματος, μίας εκ των πλέον διαδεδομένων μορφών καρκίνου. Όμως η ηλιοπροστασία, είτε με τη μορφή αντιηλιακού, είτε ρούχων ή ομπρέλας, δεν έρχεται χωρίς κόστος. Εδώ και περίπου 50 χρόνια είναι γνωστό πως τα μέτρα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα.

 

Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Τα τελευταία χρόνια όμως τα επιστημονικά δεδομένα συσχετίζουν θετικά τη συγκεκριμένη βιταμίνη με την προστασία από αυτό-άνοσα νοσήματα, φλεγμονώδεις καταστάσεις, παθήσεις της καρδιάς και μεταβολικές παθήσεις, ολοένα και αυξάνονται. Στην πραγματικότητα πολλοί υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για βιταμίνη, αλλά για την αρχική μορφή μιας ορμόνης που επηρεάζει σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος. Λόγω της σημαντικότητάς της, οι ειδικοί προσπαθούν να διευκρινίσουν ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που εξασφαλίζουν την επάρκειά της στον οργανισμό.


Πώς η έκθεση στον ήλιο σχετίζεται με τα επίπεδα βιταμίνης D;


Ενώ οι περισσότερες βιταμίνες εξασφαλίζονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής, η βιταμίνη D είναι η μόνη που το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να συνθέσει. Αυτό επιτυγχάνεται με την απευθείας έκθεση στον ήλιο, από τα κύτταρα του δέρματος. Συγκεκριμένα το πρώτο βήμα στη διαδικασία σύνθεσης της βιταμίνης είναι η μετατροπή της προβιταμίνης σε προβιταμίνη  D3 με μόνο ερέθισμα την UVB ηλιακή ακτινοβολία.

Απουσία του ήλιου τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μειώνονται σημαντικά. Υπολογίζεται πως ο ήλιος καλύπτει περίπου το 80% των αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνη D!

αντιηλιακά

Σε τι βαθμό επηρεάζουν τα αντηλιακά τη βιταμίνη D;


Η σύνθεση της βιταμίνης D από τα κύτταρα του δέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

·        Το γεωγραφικό πλάτος, το οποίο όσο αυξάνεται περιορίζει τη παραγωγή της βιταμίνης

·        Η εποχή, με την περίοδο Σεπτέμβρη – Απρίλη να είναι η λιγότερο παραγωγική

·        Περιβαλλοντικοί παράγοντες (συννεφιά, νέφος)

·        Το χρώμα της επιδερμίδας, με τις σκουρόχρωμες επιδερμίδες να έχουν μικρότερη ικανότητα σύνθεσης

·        Η απαραίτητη ηλιοπροστασία, δηλαδή ο ρουχισμός, οι ομπρέλες και τα αντιηλιακά.

Πώς να αποφύγετε την έλλειψη βιταμίνης D;


Η ανάγκη για τη χρήση αντιηλιακού είναι αδιαμφισβήτητη, όπως είναι και η σημασία της βιταμίνης D στο ανθρώπινο σώμα.


Διατροφή

Οι κυριότερες διαιτητικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο κολιός και ο σολομός, τα ιχθυέλαια, καθώς και το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, το γάλα και το τυρί, τα οποία συστήνεται να εντάσσονται οπωσδήποτε στη διατροφή των παιδιών. Ωστόσο, τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, που σε γενικές γραμμές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.


Ήλιος

Ανάλογα την εποχή ο χρόνος που είναι ασφαλής για ηλιοθεραπεία ποικίλει.

Όπως είναι φυσικό, την άνοιξη και το καλοκαίρι η ηλιοφάνεια μας επιτρέπει να πάρουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τη «δόση» ήλιου που χρειαζόμαστε. Τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου μόλις 10 με 15 λεπτά, χωρίς χρήση αντηλιακού ηλιοθεραπείας την ημέρα αρκούν, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ιδανικά το καλοκαίρι αποφεύγουμε ή χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακό (και με την απαραίτητη επανάληψη) τις ώρες μεταξύ 12:00-16:00.

Τους χειμερινούς μήνες η έκθεση του προσώπου, του λαιμού, της παλάμης και των χεριών στον ήλιο, ακάλυπτων και χωρίς αντιηλιακό, για περίπου 40-50 λεπτά την ημέρα αρκεί για να παραχθεί η ποσότητα της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε

 

Η παραπάνω διάρκεια παραμονής στον ήλιο θα μας εξασφαλίσει τις συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D  χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες (ηλιακό έγκαυμα, φωτογήρανση, καρκίνο δέρματος).